Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć : Encyklopedia G :: Sprint Fight&Fitness

Zobacz ofertę w naszym sklepie internetowym

Artykuły / Encyklopedia substancji, zagadnień i pojęć
Encyklopedia G

Galaktoza - cukier prosty, wchodzi w skład laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów.

Galaktoza - cukier prosty, wchodzi w skład laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów.

Gamma-linolenowy kwas - nienasycony kwas tłuszczowy o trzech wiązaniach podwójnych. W organizmie powstaje w wyniku desaturacji kwasu linolowego. Występuje w olejach z nasion wiesiołka i czarnej porzeczki

Gęstość energetyczna - ilość energii wyrażonej w kcal dostarczana przez jednostkę masy produktu lub posiłku.

Gęstość odżywcza - wartość odżywcza produktu w odniesieniu do jego wartości energetycznej.

Gliadyna - niejednorodne białko pszenicy, które z gluteniną tworzy, po ich wypłukaniu z mąki spoisty kompleks - gluten

Glicerol - alkohol trójwodorotlenowy, który z kwasami tłuszczowymi tworzy połączenia estrowe. Jest dobrym rozpuszczalnikiem tłuszczów i innych lipidów. Jest stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych.

Glicyna - najprostszy spośród aminokwasów wchodzących w skład białka. Występuje w kolagenie

Glikemia - medyczne określenie stężenia glukozy we krwi. U osób zdrowych wartości glikemii w ciągu doby nie powinny być większe niż 3,3-3,8 mmol/l

Glikogen - wielocukier zbudowany z glukozy i gromadzony w tkance mięśniowej i wątrobie. Jest głównym wielocukrem stanowiącym materiał zapasowy w komórkach zwierzęcych. Jego budowa jest podobna do amylopektyny. Ale ma więcej rozgałęzień i krótsze łańcuchy boczne.

Glikogeneza - przemiana glukozy w glikogen. Zachodzi w wątrobie i mięśniach, jeśli poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki. Jest stymulowany przez hormon trzustki - insulinę. Wpływa na odkładanie się glukozy po spożyciu posiłków zawierających węglowodany

Glikogenoliza - przemiana glikogenu w glukozę zachodząca w warunkach hipoglikemii i stymulowana przez hormon trzustki. Proces pobudzany przez adrenalinę.

Glikolipidy - lipidy złożone w których skład wchodzi glicerol lub sfingozyna, kwasy tłuszczowe, oraz glukoza lub galaktoza. W ich cząsteczkach brak jest kwasu fosforowego. Występuje w substancji białej mózgu, wątrobie i nadnerczach.

Glikoliza - pierwszy etap utleniania glukozy, który prowadzi do wytwarzania ciepła w organizmie. Substratami dla tego procesu mogą być między innymi glukoza, fruktoza. Proces glikolizy może zachodzić w warunkach zarówno tlenowych jak i beztlenowych.

Glikoproteiny - wielocząstkowe związki białek złożonych i wielocukrów występujących w osoczu krwi, błonach komórkowych i tkankach łącznych.

Globulin - białka proste, które rozpuszczają się tylko w 10% roztworach soli, zasad i kwasów. Występują w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych, oraz w mleku.

Glukagon - hormon wydzielany przez komórki znajdujące się w trzustce. Ma duże znaczenie w gospodarce węglowodanowej. Wspomaga utlenianie kwasów tłuszczowych.

Glukokortykoidy - hormony wydzielane przez korę nadnerczy. Wpływają na metabolizm białek i węglowodanów.

Glukoneogeneza - proces tworzenia przez organizm glukozy, gdy jest jej w organizmie za mało, wykorzystując między innymi aminokwasy. Proces zachodzi w wątrobie i nerkach.

Glukoza - cukier prosty, podstawowy związek energetyczny dla organizmu. W żywności glukoza występuje we krwi i tkankach zwierzęcych, oraz z owocach i miodzie.

Glukozamina - aminocukier, który wchodzi w skład glikoprotein. Odpowiada za aktywność bakteriostatyczną antybiotyków

Glutamina - aminokwas występujący w białkach produktów zbożowych

Glutaminowy kwas - aminokwas o kwaśnym odczynie, obecny we wszystkich białkach, związek umożliwiający przesyłanie impulsów nerwowych. Stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego.

Glutation - organiczny związek chemiczny zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych.

Gluten - białka roślinne występujące w zbożach, nadające kleistość mące po zmieszaniu jej z wodą. Jeden procent ludności nie toleruje glutenu. W stosunku do tych osób stosuje się dietę bezglutenową.

Głodówka - całkowite lub częściowe wstrzymywanie się od jedzenia, trwające przez dany okres czasu. Dzieli się na łagodne, umiarkowane i ścisłe.

Głód - stan organizmu wywołany długotrwałym nie spożywaniem jedzenia. Sygnalizowany jest przez część mózgu - podwzgórze. Stanowi fizjologiczny bodziec do spożycia pokarmu.

Głód utajony - brak witamin i minerałów nie odczuwalny przez organizm ze względu na dostarczanie mu odpowiednich ilości składników energetycznych.

Gonadotropiny - hormony wydzielane przez gonady przedniego płata przysadki mózgowej. U kobiet wytwarzane fazowo, u mężczyzn w sposób ciągły. Niedoczynność u kobiet prowadzi do upośledzenia rozwoju II i III - rzędowych cech płciowych, u mężczyzn nie występuje dojrzewanie płciowe.

Grupa prostetyczna - koenzym - niebiałkowa część enzymu, bez której nie wykazuje on aktywności katalitycznej


 
 

Znajdź nas na Facebooku

copyright © 2011 www.sprint.radom.pl

C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34

projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej