Laktacja - proces wytwarzania i wydzielania mleka przez ssaki przez okres potrzebny do wykarmienia młodych. W okresie laktacji wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, białko, wapń, cynk witaminy. U kobiet laktacja może trwać nawet kilka lat.
Laktacja - proces wytwarzania i wydzielania mleka przez ssaki przez okres potrzebny do wykarmienia młodych. W okresie laktacji wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, białko, wapń, cynk witaminy. U kobiet laktacja może trwać nawet kilka lat.
Laktitol - substancja słodząca otrzymywana przez redukcje laktozy. Używana jako wypełniacz do deserów otrzymywanych z użyciem jaj.
Laktoalbumina - białko mleka transportujące witaminę A. Zawiera dużą ilość lizyny, tryptofanu i aminokwasów siarkowych.
Laktowegetarianin - człowiek odżywiający się wyłącznie pokarmem roślinnym. Wyklucza spożywanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem mleka, przetworów mlecznych i jaj
Laktoza - dwucukier występujący w mleku, zwana cukrem mlecznym. Dla osób nietolerujących laktozy produkuje sie tzw. mleko bezlaktozowe
Lecytyny - tłuszcze złożone występujące w nasionach roślin strączkowych, mózgu i wątrobie zwierząt, jajach. Wykorzystywane w przemyśle spożywczym, oraz lecznictwie jako wspomaganie układu nerwowego.
Leptyna - hormon wytwarzany w tkance tłuszczowej podskórnej. Hormon ten odpowiedzialny jest za zmniejszenie apetyt i kontroluję masę ciała
Leucyna - aminokwas egzogenny obecny w białkach roślinnych i zwierzęcych.
Leukotrieny - produkty utleniania w organizmie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ligniny - nie trawione przez człowieka polimery alkoholi aromatycznych. Występują w ścianach komórek roślinnych
Linolenowy kwas - nienasycony kwas tłuszczowy. Jego źródłem są oleje roślinne (lniany, sojowy, rzepakowy).
Linolowy kwas - nienasycony kwas tłuszczowy, którego źródłem są oleje słonecznikowe i arachidowe.
Lipidy - zob. tłuszczowce
Lipogeneza - powstawanie triacylogliceroli w organizmie przy udziale kwasów tłuszczowych
Lipoliza - proces rozkładu hipolitycznego zachodzący w tkance tłuszczowej prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych
Liponeogeneza - synteza kwasów tłuszczowych z acetylokoenzymu zachodząca głównie w wątrobie
Lipoproteiny - lipidy i białka występujące we krwi lub limfie. Transportują one między innymi cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W zależności od składu, miejsca powstania i gęstości wyróżniamy kilka klas lipoprotein (o bardzo małej gęstości, małej gęstości, dużej gęstości ).
Lizyna - aminokwas najbardziej rozpowszechniony na ziemi. Jest on niezbędny. Człowiek nie jest w stanie go wytworzyć i musi go dostarczać wraz z pożywieniem
copyright © 2011 www.sprint.radom.pl
C.H. Korej, ul. Wernera 10, 26-600 Radom
tel. 48 385 84 34
projekt i wykonanie: www.zaginionestudio.pl
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.
Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.